תנאים לגידול דיסקוסים

בניגוד לדעות הרווחות על פיהן הדיסקוס הינו דג קשה לגידול לא כך הדבר, אולם, רצוי לקרוא ולדעת מהם הצרכים של הדיסקוס בטרם אנו רוכשים את מלך האקווריום.
ראשית כדאי להחליט מהם סוגי הדגים שנרצה לשכן באקווריום ולקבוע את גודלו והמערכות הנלוות בהתאם. במידה והאקווריום כבר מאוכלס יש לבדוק אילו מהדגים לא מתאימים לשיכון עם דיסקוסים (ראו שילוב דיסקוסים באקווריום צמחייה עם שותפים).
הדיסקוס הינו דג שגדילתו ממושכת ושיאה בין גיל 0 ל -18 חודשים בזמן הגדילה זקוק הדיסקוס למים באיכות גבוהה יותר על מנת לאפשר לו לגדול (מים באיכות גבוהה = רמות אמוניה, ניטריט, ניטראט נמוכות ופרמטרים יציבים מבחינת חומציות וקשיות -על כך בהמשך - "מחזור חנקן").

האקווריום
מרחב מחייה אופטימלי לדיסקוס בוגר הינו כ-60 ליטרים, אולם גם 30 ליטרים יספיקו. לשם השוואה דג דיסקוס בוגר שקול בערך ל-100 קרדינלים מבחינת המסה הביולוגית אותה הוא מייצר (ראו מחזור חנקן).
נפח האקווריום המומלץ לדיסקוסים הינו החל מ- 300 ליטר (לדוגמא, אקווריום במידות- 120*50*60 יכיל כ- 360 ליטר ברוטו שהם בערך 300 ליטר נטו- לאחר דקורציה, חצץ, קו מים וכו'). מומלץ לגדל דיסקוסים בגודל הקטן מ- 10 ס"מ באקווריום "עירום", בעל תחתית חלקה וללא דקורציה, בכדי להקל על ההאכלה ועל ניקוי האקווריום.
גידול הדיסקוס מקטנות לבגרות אינה משימה קלה ואינה מומלצת למתחילים אלא אם כן מדובר במתחילים חרוצים המוכנים לעבוד קשה יותר וללמוד בטרם ייגשו למלאכת הגידול.

תנאי מים
כשאנו עוסקים במים יש להתייחס למספר פרמטרים, ראשית סוג המים - מקורם של הדיסקוסים הוא בנהר האמזונס שבאמריקה הדרומית באזורים של מים עם זרימה חלשה. המים נקראים גם מים חומים בשל כמויות הכבול הצובעות את המים בצבע חום.
מבחינה כימית, מדובר במים חומציים, רכים - PH מתחת ל- 7.0 (PH > 7.0 = בסיס. PH < 7.0 = חומצה. 7.0 = PH = ניטרלי PH מעל 7.0 ייחשב בסיסי) רכות או קשיות של מים נקבעת לפי כמות המתכות והמלחים המומסים במים, קשיות/רכות אנו מודדים במידה הנקראת מיקרוסימנס. באמזונס הרמות הן 100-200 מיקרוסימנס (לשם השוואה מי הברז ברוב חלקי ישראל נעים סביב ה-800 מיקרוסימנס).
כל האמור לעיל טוב ויפה לטבע שבדרום אמריקה, את הדיסקוסים של "דנציגר דיסקוס" אנו מגדלים בתנאים ישראליים לכל דבר היינו מים בסיסיים, קשים PH> 7.5 < 8.5 וקשיות של 800-1,500 מיקרוסימנס. אל חשש, גם בתנאים אלו הדיסקוסים יתפתחו מצוין ואף יוכלו להפוך לזוגות מתרבים ברבות הימים (תנאים לרבייה ראו בהמשך).

טמפרטורה
הדיסקוסים חובבי מים חמים, הטמפ' האידיאלית עבורם היא 28 עד 30 מעלות צלזיוס.

מחזור החנקן
הדגים מעצם היותם יצורים חיים הינם יצרני פסולת (שתן וצואה) שהיא כמובן רעילה עבורם, לדגים באקווריום יש בעיה נוספת, הם חיים במקום סגור, בתוך מים אותם הם מעבירים בגופם ועל כן השאיפה היא להקטין את כמות הרעלים לרמה המינימאלית.
שתן וצואת הדגים הם בעצם אמוניה (הרעל העיקרי) אמוניה זו מתפרקת על ידי בקטריות והופכת לניטריט שאף הוא רעל המזיק לדגים. את הניטריט יש בקטריות נוספות שמפרקות והופכות אותה לניטראט. הניטראט לא מתפרק (למעט בפילטרציה מתקדמת) ועל כן יש להחליף מים על מנת להוריד את רמות הניטראט.
היווצרות הבקטריות לוקחת זמן ועל כן לא מומלץ לאכלס בדיסוקסים (או בדגים בכלל) בטרם הושלם מעגל החנקן. היווצרות הבקטריות היא עניין הדרגתי, קודם צריך שתהיה אמוניה רק אז ייצרו בקטריות שיפרקו אותה ורק כשהאמוניה תתפרק ייווצר ניטריט וכן הלאה.
הבקטריות האמורות צריכות מצע להתיישב בו ולהתרבות לשם כך קיים הפילטר עם מדיה להתיישבות בקטריות - פילטר ביולוגי. הפילטר יכול להיות בכל תצורה שהיא בהתאם לגודל האקווריום ניתן לחשב על פי נתוני היצרן כמויות הדגים ושטח הפנים של המדיה הביולוגית (מדיה ביולוגית בהמשך).
על מנת לקדם את היווצרות הבקטריה ללא בע"ח ניתן לקנות אמוניה מזוקקת ולהוסיף לאקווריום וכך לשמור על הניקיון הביולוגי ולא להסתכן בהכנסת דגי סטרטר שעשויים להיות נגועים במחלות - כך נבטיח את בריאות הדיסקוסים שלנו. ישנה גם אפשרות לקנות תוספי בקטריה מוכנים אך אמוניה מזוקקת מומלצת יותר.
המדיה הביולוגית הבסיסית מורכבת מ "קרמיקה" כזו המיועדת לגידול דגים ונמכרת בחנויות לבע"ח מגיע בד"כ בצורת גלילים קטנים, מדיה נוספת היא כדורי פלסטיק "ביו בולס" על האריזות של החברות המובחרות ישנו ציון של שטח הפנים ויכולתה הביולוגית של המדיה.

החלפות מים
השיטה המומלצת ביותר היא החלפה קבועה בטפטוף כך ניתן להבטיח שמירה על רמות ניטארט תקינות ולהקל על פעילות החלפת המים. כל שנדרש לטפטוף הוא אקווריום עם קדח (Over flow) צינור גלישה לביוב/גינה וברז מים חיים סמוך, שרצוי שיהיה מחובר לפילטר פחם לנטרול הכלור עם ברז קטן לויסות הכמות.
כמות החלפת המים צריכה להתאים לצפיפות הדגים באקווריום לדוגמא, בצפיפות נורמאלית של דיסקוס אחד לשלושים ליטרים, החלפה של 10% ביום אמורה להביא לאיכות מים גבוהה.
רצוי לבצע שאיבות רפש תכופות בעיקר כשמדובר בגידול דיסקוסים בשלבים המוקדמים בקוטר של 5-10 ס"מ.